Arkivnr:      FAKf-0336
Arkivnavn:    Lystad-arkivet
Kommune:    Ørsta (Sunnmøre)
Eier:                Fotograf Lystad
Fotograf:       Olav Lystad  (1906-1995)
Tidsrom:       1932-1965
Omfang:        700 bilder (foreløpig), i hovedsak glassplatenegativ med prospektkortmotiv
 
Omtale:
Hele Lystad-arkivet spenner over en periode med bruk av glassplater til moderne fargefilm, fra Olav Lystad sin start i 1932, via kona Ingeborgs fotograferinger fra ca. 1970, og fram til i dag med datter fotograf Marta Lystad Johansen fra ca. 1976 i Ørsta og sønnen fotograf Per Lystad som drifter egen butikk i Volda.
 
Olav Lystad var en de dyktigste fotografene på Sunnmøre i sin periode. Det var særlig som portrett- og landskapsfotograf han utmerket seg. Han fikk mange premier i konkurranser, og hadde flere lærlinger som senere har utmerket seg.
 
FylkesFOTOarkivet gjennomførte et lite prøveprosjekt med digitalisering av 200 glassplater i 2000. Dette ble videreført høsten 2004. Ca 700 bilder, i hovedsak postkort-negativene (mest glassplatenegativ) er digitalisert og enkelt registrert på grunnlag av opplysninger på arkivkonvoluttene. Glassplatene er i tillegg ompakket i syrefrie konvolutter. Arkivet skal føreløpig ikke innlemmes i nettdatabasen.
 
Her er et uvalg av de tidlige postkortnegativene til Lystad. Legg merke til rødfargen.
 
 

Denne type negativretusj, med "Foto-Rot", var svært vanlig i mange fotografiske sammenhenger. Effekten ved kopiering var at partier med rødt ble gjengitt lysere på det ferdige bildet (kopien). Det var ganske å vanlig at f.eks. skyer ble lagt inn i himmelen, - ikke bare for å gjøre bildene penere, men rett og slett fordi den opprinnelige blå himmelen svært lett ble for lys ved kopiering slik at detaljer som skyer forsvant. (Bildene er foreløpig uten informasjon, og presenteres i første omgang kun som negativ.)